Hi.

Welkom op de site van Studio-T

The Slick Pit : 'Studio Gebouw-T kan zich meten met de beste in Nederland’

The Slick Pit : 'Studio Gebouw-T kan zich meten met de beste in Nederland’

In de maand maart presenteerde de Bergse jazzformatie The Slick Pit hun debuutalbum. Dat gebeurde op de plek waar de cd ook werd opgenomen: Gebouw-T in Bergen op Zoom.

Door: Willem Jongeneelen

De hele band van saxofonist Steven Dietvorst (42) straalde. De bandleden waren allemaal bijzonder blij met de release van hun cd door het Utrechtse platenlabel Flyin’ High Records. Dat label brengt ook de albums van onder meer The Very Next uit. Ook daarin is Dietvorst actief, maar The Slick Pit is de eerste band waar hij als ‘leider’ opereert. Hij gebruikt dat woord niet graag, ook al schreef hij de muziek en arrangeerde hij het geheel. De in Uden geboren, via Tholen in Bergen op Zoom terecht gekomen Dietvorst is beroepsmuzikant. Naast een fulltime baan bij het Luchtmachtorkest is hij lid van de blazerssectie van de vocale jazzformatie The Very Next (voorheen The Young Sinatras), speelt hij latin in Aras Circle en is hij actief in het instrumentale zevental The Slick Pit. ,,Ik ben onderdeel van de erfenis van een sterke lichting aan de Bergse muziekschool. Destijds stroomde de een na de ander door naar het Rotterdams conservatorium en zwierf over Nederland uit. Een aantal muzikanten keerde ook weer terug.”

Voor het lokale jazzfestival deden ze een paar jaar geleden tributes van The Breckers Brothers en Miles Davis. Dat ging zo lekker dat ze zijn doorgegaan. ,,We spelen graag jazzfunk, fusion uit de jaren negentig. Fout volgens sommigen, maar wel heerlijk om te spelen. Het is niet hip meer om hele lange solo’s te spelen. Ik vond dat altijd heel gaaf, maar dat zie je nu wel veel minder. Het publiek heeft een kortere aandachtspanne. Als je te lang op één vibe zit, dan wordt het saai. Daar houden we wel wat rekening mee, maar er blijft genoeg ruimte voor improvisatie. Als solist krijg je bij ons de ruimte om je verhaal te vertellen.” De bandnaam The Slick Pit betekent letterlijk smeerput. Het is voor Dietvorst een samenvoeging van de twee kanten die de band kenmerken. ,,Slick betekent glad. Dat zit op het randje van fout. Pit staat voor de meer ruige kant. We zitten daar als formatie tussenin. We liggen prettig in het gehoor, maar de muziek is allesbehalve eenvoudig te spelen. Die bezit verfijndheid en zit vol diepere lagen. Het is eenvoud versus complexiteit, zonder dat het publiek daar veel van merkt. Wij moeten er wat tijd insteken om alles juist te spelen, het publiek mag vooral bewegen. De nummers zijn groove georiënteerd. Dat komt overeen met de grondgedachte van jazz; die was oorspronkelijk ook bedoeld als dansmuziek.”

De opnamen klinken ronduit fantastisch. Dat zegt veel over het vakmanschap van de bandleden, maar ook over de faciliteiten van Gebouw-T. ,,Naast een poppodium is daar ook een opleiding voor podiumtechnieken gevestigd. Het is echt een heel goede studio, met geweldige spullen. Zo staat daar als analoge mengtafel een gerestaureerde Solid State Logic 4000 E. De BBC heeft daar in 1985 Live Aid in Wembley, met optredens van U2 en Queen, mee opgenomen. Cees Snellink, de man achter de opleiding geluidstechniek, fungeerde als technicus/producer.” Snellink heeft zijn sporen verdiend bij onder meer Rockpalast, in Duitsland. Bovendien heeft hij affiniteit met de muziek van The Slick Pit. ,,Cees reisde als jonge roadie destijds de band Weather Report achterna. Naast The Brecker Brothers, Mahavishnu Orchestra, The Meters, Prince en een nog een aantal soul-, funk- en jazzbands, is dat een van onze belangrijkste inspiratiebronnen. Cees heeft ons album heel warm laten klinken. Er kleeft tevens een fraai vintage randje aan. Wij kunnen ons gelukkig prijzen dat wij zo’n studio om de hoek hebben liggen. Geloof me, die studio kan zich meten met de beste in Nederland.”

De cd The Slick Pit verscheen via Flyin’ High Records. Info: www.flyinhighrecords.com

Klik voor meer informatie over Studio-T.

Foto Steven Tips
Delen van het interview verschenen eerder in dagblad BN DeStem

 

Tim Knol opent opnamestudio in Gebouw-T

Tim Knol opent opnamestudio in Gebouw-T